Slide background

Τεχνολογία Τροφίμων

1. ΓΕΝΙΚΑ

ΣχολήΧημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος
Επίπεδο ΣπουδώνΠροπτυχιακό
ΚατεύθυνσηΧημικών Μηχανικών
Κωδικός μαθήματος      ΧΜ 405 Εξάμηνο Σπουδών7ο
Είδος μαθήματοςΕπιλογής
Αυτοτελείς Διδακτικές ΔραστηριότητεςΕβδομαδιαίες Ώρες ΔιδασκαλίαςΠιστωτικές Μονάδες

Διαλέξεις

3
Θ=3, Α=0,  Ε=0
5
Τύπος ΜαθήματοςΕπιστημονικής περιοχής
Προαπαιτούμενα Μαθήματα 
Γλώσσα Διδασκαλίας και εξετάσεωνΕλληνική
Το Μάθημα προσφέρεται σε φοιτητές ERASMUS 
Ηλεκτρονική Σελίδα Μαθήματος (URL) 

2. MΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να έχει κατανοήσει:

  • τις βασικές αρχές της τεχνολογίας τροφίμων
  • τα σημαντικότερα προβλήματα και προκλήσεις στην τεχνολογία τροφίμων
  • τις σχέσεις ποιότητας τροφίμων, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος
  • τους απαραίτητους τεχνικούς υπολογισμούς και εργαλεία στη τεχνολογία τροφίμων

Οι δεξιότητες που αναμένεται να αναπτύξει ο φοιτητής/τρια με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος συνοψίζονται στις παρακάτω:

  • Ικανότητα αξιολόγησης και επιλογής κατάλληλων διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων.
  • Ικανότητα σχεδιασμού διεργασιών επεξεργασίας τροφίμων.
  • Ικανότητα επίλυσης ισοζυγίων μάζας και ενέργειας στην τεχνολογία τροφίμων. 
 
Γενικές Ικανότητες
 
  • Ανάλυση και σύνθεση δεδομένων  με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών και υπολογιστικών μοντέλων
  • Διεπιστημονική προσέγγιση θεμάτων και προκλήσεων σχετιζόμενων με την τεχνολογία τροφίμων 
 

3. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές ενότητες διαλέξεων

  • Βασικές εισαγωγικές έννοιες στην τεχνολογία τροφίμων
  • Φυσικές, (βιο)χημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες τροφίμων
  • Βασικές έννοιες ισοζυγίων μάζας και ενέργειας
  • Στοιχεία ελέγχου διεργασιών τεχνολογίας τροφίμων
  • Μείωση όγκου, ανάμιξη, φίλτρανση
  • Διεργασίες μεμβρανών, φυγοκέντριση, ιοντική ανταλλαγή
  • Αλλοίωση τροφίμων και συντήρηση
  • Θερμικές διεργασίες, μεθοδολογία και εξοπλισμός
  • Συσκευασία τροφίμων, απολύμανση, και υγιεινή 
 

4. ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τρόπος ΠαράδοσηςΣτην αίθουσα διδασκαλίας
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και ΕπικοινωνιώνΥποστήριξη Μαθησιακής διαδικασίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-class
Οργάνωση ΔιδασκαλίαςΔραστηριότηταΦόρτος Εργασίας Εξαμήνου (ώρες)
- Διαλέξεις39
- Εκπόνηση προαιρετικής μελέτης (project)30
-Αυτοτελής Μελέτη56
Σύνολο Μαθήματος125
Αξιολόγηση ΦοιτητώνΙ. Γραπτή τελική εξέταση

5. ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

 
  • Εισαγωγή στη Μηχανική Τροφίμων. R. Paul Singh και Dennis R. Heldman.  Εκδόσεις Παρισιάνου Α.Ε. 5η Έκδοση.
  • Τεχνολογία Τροφίμων. Ν. Σπύρος, Κ. Νασοπούλου, Γ. Ζαμπετάκης, Εκδόσεις Σταμούλη Α.Ε.
  • Food Process Engineering and Technology, Authors: Zeki Berk, Academic Press 
  • Food Engineering Handbook Authors: Theodoros Varzakas, Constantina Tzia. CRC Press
 

6. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ

Υπεύθυνος/η μαθήματος:Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Παρανυχιανάκης (Μέλος ΔΕΠ - ΧΗΜΗΠΕΡ)
Διδασκαλία μαθήματος:Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Παρανυχιανάκης (Μέλος ΔΕΠ - ΧΗΜΗΠΕΡ)
Φροντιστηριακές ασκήσεις:Δρ. Αναστάσιος Μαλανδράκης (Μέλος ΕΔΙΠ - ΧΗΜΗΠΕΡ)
Εργαστηριακές ασκήσεις: