Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη στην παγκόσμια κατάταξη κορυφαίων επιστημόνων Αναλυτικής Χημείας του περιοδικού «The Analytical Scientist»

Η Καθ. Έλια Ψυλλάκη της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης συμπεριλήφθηκε στην παγκόσμια κατάταξη του περιοδικού “The Analytical Scientist” για το έτος 2021 ως μια από τους 100 κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας (2021 Power List of top most influential people in analytical science). Η κατάταξη δημιουργήθηκε μετά από προτάσεις συναδέλφων και η τελική επιλογή έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης.

Το περιοδικό “The Analytical Scientist”, εκδίδεται από την Texere Publishing Limited στην Αγγλία και εστιάζεται σε επιστημονικές, τεχνολογικές και επαγγελματικές πτυχές του τομέα της αναλυτικής χημείας. Δημιούργησε για πρώτη φορά την παγκόσμια κατάταξη κορυφαίων επιστημόνων το 2013 και από τότε την ανακοινώνει σε ετήσια βάση. Η φετινή κατάταξη ανακοινώθηκε στο επετειακό 100 τεύχος του περιοδικού.

Η Έλια Ψυλλάκη είναι Καθηγήτρια Υδατικής Χημείας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζεται: (i) στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης ιχνο-ποσοτήτων οργανικών ρύπων σε περιβαλλοντικά δείγματα και (ii) στην περιβαλλοντική παρακολούθηση και εξέταση της τύχης σύγχρονων ρύπων σε φυσικά και επεξεργασμένα συστήματα. Έχει λάβει ένα βραβείο Fulbright που χρησιμοποίησε στο California Institute of Technology , USA και τρία βραβεία υψηλής απήχησης από τα πιο έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει πολλές προσκεκλημένες ομιλίες σε παγκόσμια συνέδρια αλλά και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Είναι Πρόεδρος της Ομάδας Μελέτης «Προετοιμασία δειγμάτων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χημικών - Τομέας Αναλυτικής Χημείας. Η Ψυλλάκη είναι Αρχισυντάκτης σε δυο επιστημονικά περιοδικά των εκδοτικών οίκων Elsevier και Frontiers και συντάκτης σε ένα επιστημονικά περιοδικά της Wiley. Το 2012 και 2013 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σώματος αξιολόγησης των ευρωπαϊκών προτάσεων «EU Marie-Curie excellence fellowships για τον τομέα της Χημείας». Tην περίοδο 2014-2016 διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης.